Zonder vertrouwen is er niet veel mogelijk. Zeker niet in de wereld van krediet. Leningen geven aan arme mensen wordt gezien als extra riskant. Want kunnen we erop vertrouwen dat het geld wordt terug betaald ? Arme vrouwen op het platteland van West Kenia laten zien, dat zij op eigen kracht heel ver kunnen komen. Zij verdienen ons vertrouwen en onze steun. Tijdens de Vastenaktie 2015 wordt er in 15 parochies en een aantal scholen geld ingezameld voor hun coöperatie RASME.
Het doel van RISE Trust in Migori is om arme vrouwen op het platteland van Zuid-Nyanza te ondersteunen, als ze op eigen kracht werk maken van een beter leven voor hen zelf en voor hun (klein)kinderen. Het verstrekken van kleine leningen aan moeders en oma’s is het belangrijkste middel om dit doel te realiseren. Daarvoor is in 2007 een speciale coöperatie* opgericht, waar mensen lid van kunnen worden, vooral de arme vrouwen, die nergens anders geld kunnen lenen, omdat ze geen onderpand hebben.
Vrouw langs de weg probeert de vis te verkopen, die mannen gevangen hebben op het Victoriameer.
In november 2007 besloot Oxfam Novib om Rise te helpen met de opbouw van de nieuwe microkrediet-coöperatie. Voor een periode van 26 maanden, van januari 2008 tot maart 2010, stelde de Nederlandse medefinancieringsorganisatie een forse startsubsidie ter beschikking voor RASME. Oxfam-Novib heeft hierbij laten zien hoe deskundigheid en betrokkenheid samengaan. Maar als gevolg van een interne beleidswijziging heeft Oxfam-Novib zich uit heel Kenia terug getrokken.
Op dat moment kon RASME nog niet op eigen benen staan. Een zoektocht naar een andere donor, om het werk van Oxfam-Novib af te ronden, heeft niets opgeleverd. Stoppen en de vrouwen in de steek laten was geen optie voor RASME. Doorgaan en vertrouwen op eigen kracht was de enige uitweg. Het lukt met hard werken en weinig salaris voor de stafleden, maar het tempo is laag. Er is niet genoeg kapitaal om alle aanvragen voor kleine leningen te honoreren. Om dat probleem aan te pakken is een beroep gedaan op de Vastenaktie van de Nederlandse bisschoppen. In de Vastentijd van 2015 wordt er in 15 verschillende parochies in de bisdommen Haarlem, Utrecht en Roermond en op scholen geld ingezameld voor RASME.
Met de lening is een ezel gekocht om water uit het meer naar haar klanten te vervoeren.Wat gaat er met het geld gebeuren? Het is de bedoeling dat RASME zich in de komende jaren ontwikkelt tot een levensvatbare en zelfstandig opererende organisatie met 10.000 leden (eind 2014 zijn er 4.800), die financiële diensten aanbiedt, zoals een kleine lening voor het opzetten van een eigen handel in groenten of graan, een moestuin, een kippenbedrijfje of vishandel, een restaurantje of naaiwinkel. Of voor de aanschaf van een of twee ezels voor een transportbedrijfje. Maar ook leningen om het schoolgeld voor een of meer kinderen te kunnen betalen en zelfs voor een noodlening om te voorkomen dat men door de rekening van de dokter of het ziekenhuis gedwongen wordt een koe (vaak de enige) of een stuk land te verkopen.
Leden van een weduwengroep bakken potten en haken tasjes van repen plastic
RASME is een van de weinige microkrediet-coöperaties in de wereld, die ook leningen geeft aan oma’s, die de zorg op zich nemen voor het voeden en opvoeden van hun kleinkinderen nadat zij wees geworden zijn. Nergens in Kenia zijn er meer aidswezen dan in Zuid Nyanza.
Een deel van het ingezamelde geld wordt besteed aan ééndagsleningen voor arme en kwetsbare vrouwen op het platteland van Zuidwest Kenia. Met een microkrediet van 10 tot 50 euro kunnen ze leren om te gaan met een lening en een beter inkomen te krijgen. Het wordt door RASME gezien als een opstap naar het lidmaatschap van RASME. Tegelijk bevestigt de coöperatie hiermee haar pretentie om er echt te zijn van de arme mensen, die een lening het hardst nodig hebben in hun dagelijkse strijd voor een beter leven. RASME is er ook voor de armsten van de armen.